Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Suuri ahdistus

Jeesus jatkaa opetustaan ja näkymiä tulevaisuuteen, Matt. 24:

(Rinnakkaispaikat: Mark. 13:14-23; Luuk. 21:20-24)

 15. "Kun siis näette hävityksen kauhistuksen, josta profeetta Daniel on puhunut, seisovan pyhässä paikassa" - lukija huomatkoon tämän -

16. "silloin ne, jotka ovat Juudeassa, paetkoot vuorille.

17. Joka on katolla, älköön astuko alas noutamaan mitään sisältä talostaan,

18. ja joka on pellolla, älköön palatko noutamaan viittaansa.

19. Voi niitä, jotka noina päivinä ovat raskaana tai imettävät!

20. Rukoilkaa, ettei teidän pakonne tapahtuisi talvella eikä sapattina.

21. Sillä silloin on oleva suuri ahdistus, jonka kaltaista ei ole ollut maailman alusta tähän asti eikä tule koskaan olemaan.

22. Ellei niitä päiviä lyhennettäisi, yksikään ihminen ei pelastuisi. Mutta valittujen tähden ne päivät lyhennetään.

23. Jos joku silloin sanoo teille: 'Katso, täällä on Kristus' tai 'Tuolla', älkää uskoko.

24. Sillä vääriä kristuksia ja vääriä profeettoja nousee, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että he eksyttävät, jos mahdollista, valitutkin.

25. Tämän minä olen teille ennalta ilmoittanut.

26. Jos siis teille sanotaan: 'Katso, hän on autiomaassa', älkää menkö sinne, tai jos sanotaan: 'Hän on kammioissa', älkää uskoko sitä.

27. Sillä niin kuin salama leimahtaa idässä ja näkyy länteen asti, niin on oleva Ihmisen Pojan tulemus.

28. Missä on raato, sinne kokoontuvat korppikotkat."

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Matt. 24:15-28)

15.Jeesus viittaa Danielin ennustukseen (9:26-27), joka osittain toteutui syyrialaisen hallitsijan Antiokhos IV Epifaneksen uhratessa vuonna 168 jKr. sian pyhäkön alttarilla ja rakentaessa alttarin kreikkalaisille jumalille (1 Mak 1:54-64; 2 Makk 6:1-9).

Mutta Jeesus käyttää selvästi samoja sanoja kuin profetia. Myös temppelin hävityksessä sanat toteutuivat. Lopulta ennustus viittaa myös lopun aikaan, jolloin antikristus saastuttaa temppelin asettumalla sinne ja vaatimalla kunnioitusta (Dan 9:27; 11:4-45). "Hävityksen kauhistus, (bdelygma" sanasta "bdelyssomai" 'tuntea pahoinvointia', 'menettää ruokahalunsa pahan hajun vuoksi'.

16.Jerusalemia piiritettiin kolme kertaa juutalaissodan aikana. Ensimmäisen kerran se tapahtui vuonna 66, jolloin roomalaisten joukkoja johti juutalainen kenraali Cestius Gallus. Vuonna 68 tuli Vespasianus, ja lopullinen valtaus tapahtui vuonna 70 Tiituksen aikana. Roomalaisten suoritettua ensimmäisen hyökkäyksensä Jerusalemia vastaan Cestius Galluksen johdolla he vetäytyivät äkkiarvaamatta takaisin. Tämän sotaliikkeen aikana kristityt lähtivät kaupungista, kuten Jeesus oli kehottanut. He pakenivat Pellaan ja muihin Jordanin itäpuolella oleviin paikkoihin. Pella oli Pereassa ja oli yksi Dekapoliksen kaupungeista vajaan sadan kilometrin päässä pohjois-koilliseen Jerusalemista.

17.Jeesus puhui viime hetkellä tapahtuvasta paosta. Ihmiset oleskelivat suuren osan päivästä laakeilla katoilla. Sinne pääsi portaita pitkin, jotka usein oli rakennettu pihaan johtavan portin viereen.

18.Henkensä säilyttäminen on paljon arvokkaampaa kuin montakin vaatekappaletta.

19."Voi"-huudolla ei tässä ole mitään tekemistä tuomion kanssa. Se ilmentää vain valittelua. Jakeet 19 ja 20 koskevat ainoastaan Jerusalemin hävitystä. Naiset, jotka ovat raskaana tai joilla on pikkulapsi, eivät ole muita huonommassa asemassa Jeesuksen tullessa takaisin. Myöskään sillä ei ole suurtakaan merkitystä, tapahtuuko pako talvella vai keväällä (j. 20). Sodan aikana on toisin. Lapsen kanssa pakeneminen on vaikeampaa.

20.Sapattina sai kulkea noin kilometrin pituisen matkan, 2000 kyynärää.

21.Jeesuksen ennustamaa ahdistusta sanotaan myös Jaakobin ahdistukseksi (Jer 30:7). Sillä ei ole vertauskohdetta. Se on ahdistuksen aika sekä Israelille että pakanakansoille (Hes 30). Ahdistus on aikaa, jolloin Jumalan vihan maljat vuodatetaan ihmiskunnan ylle, joka ei ole tahtonut ottaa vastaan hänen pelastustaan. Luukas (21:22) kirjoittaa, että tämä on koston aika, jolloin viha vuodatetaan kansan ylle, jonka pahuus on saavuttanut huippunsa.

22.Jumala ei pidennä ahdistusta, mutta joskus hän lyhentää sitä. Tässä tilanteessa se tulee olemaan ehdottoman välttämätöntä, jotta valitut pelastuisivat. Aika tulee siis olemaan lyhyempi kuin on odotettu. Joku on sitä mieltä, että se viittaa Jerusalemin hävityksen aikaisiin kärsimyksiin, mutta tähän voidaan vastata, että valitut pelastuivat siitä tuomiosta. Sitä paitsi oli monia, joita se ei suoranaisesti koskenut.

On todennäköisempää, että kysymys on niistä päivistä, jolloin Antikristus hallitsee. Antikristuksen maailmanvalta on saava äkillisen lopun, kun Kristus tullessaan tuhoaa hänet, 2 Tess. 2:8. "Lyhennetty (koloboè)" tarkoittaa amputoimista, poikkileikkaamista ja tyngän jättämistä.

23.Varoitus vääristä kristuksista toistuu (ks. j. 5). Sellaisia oli paljon Jerusalemin hävityksen aikoihin, mutta Jeesus viittaa tässä selvästi myös lopun ajan tapahtumiin.

24.Ahdistuksen aikana on aina ihmisiä, jotka tarttuvat vääriin messiaisiin kuin hukkuva oljenkorteen. He uskovat valheisiin ja taikuuteen toivoen tilanteen paranemista.

25.Jumala varoittaa omiaan etukäteen.

26. Jeesus ei tule salaa. Ensi kerran tullessaan hän syntyi vaatimattomassa Beetlehemin pikkukaupungissa. Hänen toinen tulemuksensa tiedetään kaikkialla maailmassa. Jeesus varoittaa vääristä huhuista, joita liikkuu paljon vaikeina aikoina.

27.Kristuksen paluu "(parçsia", ks. j. 3) tulee olemaan näkyvä. Kukaan ei jää siitä epätietoiseksi. Hänen paluunsa riittää todisteeksi. Ei ole kysymys paikallisluontoisesta tapauksesta, se huomataan sekä idässä että lännessä.

28.Kun aika on kypsä, tuomio tulee. Niin kävi Jerusalemissa roomalaisten vallatessa sen. Missä on raatoja, sinne kokoontuu kotkia ja muita haaskalintuja. Jae kävi toteen Jerusalemia hävitettäessä, mutta se toteutuu lopullisesti. kun Jerusalem piiritetään juuri ennen Jeesuksen tulemusta, kun hän astuu Öljymäelle. Vrt. Sak 14:1-5. "Raato (ptèma" sanasta "piptè" 'kaatua', 'pudota') tarkoittaa kaatunutta ruumista, vrt. latinan "cadaver", joka tulee sanasta "cado", kaatua.

 

 

Sivun alkuun