Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Hyvä ja paha palvelija

 

Matteuksen evankeliumin luku 24 päättyy evankeliumin sanoman ytimeen.

Kuka on se hyvä palvelija ja kuka kelvoton.

(Rinnakkaispaikka: Luuk. 12:41-48)

 45. "Kuka siis on uskollinen ja viisas palvelija, jonka hänen herransa on asettanut pitämään huolta palvelusväestään, antamaan sille ruokaa ajallaan?

46. Autuas se palvelija, jonka hänen herransa tullessaan löytää näin tekemästä!

47. Totisesti minä sanon teille: hänen herransa asettaa hänet kaiken omaisuutensa hoitajaksi.

48. Mutta jos palvelija on paha, hän sanoo sydämessään: 'Minun herrani viipyy',

49. ja hän alkaa lyödä palvelustovereitaan ja syö ja juo juopuneiden kanssa.

50. Mutta päivänä, jota hän ei aavista, ja hetkenä, jota hän ei tiedä, hänen herransa tulee

51. ja hakkaa hänet kappaleiksi ja määrää hänelle saman osan kuin tekopyhille. Siellä on oleva itku ja hammasten kiristys."

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Matt. 24:45-51)

45.Tässä on ensimmäinen Jeesuksen paluuseen valmistautumista koskeva vertaus.

Se on kohdistettu erityisesti papeille ja saarnaajille, jotka ovat vastuussa ihmisten hengellisestä ravitsemisesta. Luuk 12:41:n mukaan Jeesus esitti tämän vertauksen vastaukseksi Pietarin kysymykseen, tarkoittiko hän opetuslapsia sanoessaan, että perheenisäntä valvoisi, jos tietäisi, milloin varas tulee.

46.Hyvä palvelija tekee täsmälleen niin kuin hänen herransa on käskenyt. Hän ei istu toimettomana, vaan palvelee odottaessaan.

47.Kuuliaisuuden palkka ei ole lepoon pääseminen, vaan nimitys suurempaan tehtävään. Se, joka tekee Jumalan tahdon, saa hallita tulevassa maailmassa, 1 Kor 6:2-3.

48. Mitä ihminen ajattelee sydämessään, merkitsee usein enemmän kuin mitä hän puhuu, Snl 23:7. Vrt. 1 Piet 3:4. Sanoa jotakin sydämessään on ajatella ilmaisematta ajatuksiaan. Jos ihminen kadottaa sydämestään näyn Herran tulemuksesta, se voi johtaa käytökseen, joka mainitaan jakeessa 49.

49.Koska huonon palvelijan isäntä on poissa, tämä aivan häikäilemättä osoittaa todellisen kelvottomuutensa. Heti kun hänelle selviää, että hänen herransa viipyy, hän muuttaa asennoitumistaan. Hän esiintyy isäntänä ja käyttää valtaansa muiden painostamiseen. Ensin kerrotaan palvelijan käytöksestä kanssapalvelijoitaan kohtaan, ja sen jälkeen siitä, miten hän muuten käyttäytyi. Hän joi juopuneiden kanssa. Sellaisesta elämästä ei voi olla seurauksena muuta kuin onnettomuutta.

50.Palvelija lankesi omaan pahuuteensa. Hänet yllätettiin käyttämästä väärin saamaansa luottamusta, eikä hän pystynyt puolustautumaan.

51."Hakata kappaleiksi, dikhotomeè" tulee sanoista "dikha" (kahtia) ja "temnè" (leikata). Sillä voi olla myös merkitys: erottaa jostakin, asettaa sivuun.

 

 

Sivun alkuun

 

©2019 KUNINKAAN POIKA - suntuubi.com